Strukturerat arbete ger RX Höljes FIAs högsta hållbarhetsklassning

Publicerad: 18 oktober, 2023

Höljes RX tilldelas högsta hållbarhetsklassningen av FIA.

Höljes RX, ett av de största VM- eventen i Sverige, har uppnått trestjärnig hållbarhetsklassning från det internationella bilsportförbundet FIA. Det är resultatet av ett gediget arbete med stöd av Bright Planet sedan våren 2022, och innebär att det nu finns ett tydligt och definierat hållbarhetsarbete inom organisationen.

Uppgraderingen till tre stjärnor är en fortsättning på det arbete som inleddes under våren 2022, då Höljes RX siktade på en tvåstjärnig hållbarhetsklassning från FIA (Fédèration Internationale de l’Automobile) med stöttning från Bright Planet. Att organisationen nu har uppnått den högsta nivån i FIA:s klassning innebär bland annat att organisationen idag har tydliga mål enligt SMART-modellen (Specific, Measurable, Attainable, Realistic och Timely), och implementerat flera åtgärder som ska bidra till ett bättre och mer ansvarsfullt arbete i framtiden. Bland åtgärderna finns smådelstvättar till tekniska komponenter, tydligare uppmarkerad sopsortering och rutiner för uppsamling av absorbenter som tar upp oljespill, minskat matsvinn och eliminering av engångsartiklar etc. Allt arbete sammanfattas och presenteras årligen i en strukturerad rapport.

”När vi applicerar hållbarhetsbegreppet på motorsporten är det lätt att bli avskräckt eftersom den mest framträdande komponenten inom sporten också är den faktorn som oftast pekas på som drivande bakom klimatförändringarna. Men tävlingarna är så mycket mer än bara bilarna. Tävlingen är också publiken, maten, marknadsföring, naturen runt om och boende för både tävlande och publik, men också så väldigt mycket mer.  Genom att nå en trestjärnig hållbarhetsklassning från FIA visar Höljes RX att det är möjligt att även som liten organisation skapa en hållbarhetsresa inom en sport där det kan anses vara omöjligt” – Ida-Maria Gustafsson, ansvarig konsult på Bright Planet.

Under första helgen i juli, när Rally-VM arrangeras på Finnskoga motorklubb av Höljes RX AB, ökar antalet invånare i Höljes i norra Värmland från cirka 150 till 25 000 personer. Eventet är ett av få årligen återkommande VM-arrangemang i Sverige.