Höljes RX växlar upp sitt hållbarhetsansvar

Publicerad: 8 juni, 2022

Rallycrossen i höljes ska bli hållbara med Bright Planets stöd.

Som ett av de största rallycrossevenemangen i Sverige är Höljes i Värmland ett populärt besöksmål under första helgen i juli. Under en helg varje år ökar antalet människor på orten från 150 till ca 50 000. Med hjälp av Bright Planet är målet att HöljesRX kunna tilldelas två stjärnor enligt Internationella bilsportförbundet FIAs (Fédération Internationale de l’Automobile) hållbarhetsklassning.

Det är många faktorer som påverkar miljön och klimatet negativt när det kommer till bilsportsevenemang, bland annat buller, utsläpp och avfall. Under våren 2022 har HöljesRX tillsammans med Bright Planet identifierat sina största påverkansområden – och vad som kan göras åt dem – med ambitionerna att få en två-stjärnig klassificering hos FIA. Hållbarhetsklassningen innebär bland annat att man aktivt jobbar för att minska sin klimatpåverkan.

Med hjälp av Bright Planet har HöljesRX förtydligat och stärkt sitt hållbarhetsarbete. Inför evenemanget sommaren 2022 kommer det bland annat att etableras bättre möjligheter för biltvätt till racingteamen, utvecklad avfallshantering och förbättrad möjlighet för publiken att fylla egna vattenflaskor. Bara dessa två åtgärder bidrar till minskad mark- och vattenförorening och en minskad användning av PET-flaskor.

Vårens arbete tillsammans med Bright Planet och sommarens evenemang syftar till att kickstarta framtida hållbarhetsåtgärder. Genom att definiera HöljesRX:s viktigaste påverkansområden och samla in nyckelvärden för dessa kan ständiga förbättringar göras inom verksamheten. Och vem vet, i framtiden har evenemanget kanske inte bara två, utan tre stjärnor enligt FIAs hållbarhetsklassning, kanske helt utan hjälp från Bright Planet.

Som ett av Sveriges största rallyevenemang är det viktigt att vi föregår med gott exempel. Utifrån vårt geografiska läge vill vi göra det vi kan för att lämna så små avtryck på vår miljö och vårt klimat som möjligt, samtidigt som vi kan leverera det bästa evenemanget vi någonsin gjort, säger Morgan Östlund, general manager för HöljesRX