Malin Thorsén intervjuad i entreprenörspodden ”Nästa steg”

Publicerad: 6 december, 2021

Grundaren för Bright Planet pratar om utmaningar och problem för företag.

Entreprenörspodden Nästa Steg tar upp utmaningar och problem för företag. Den 5 december 2021 släpptes ett avsnitt som fokuserar på vikten av och konsten att våga stå för det värde man levererar som konsult. Och att ta betalt för det. Tillsammans med Maria Österåker, Ek. Dr från Handels i Stockholm intervjuas även Bright Planets Malin Thorsén. 

Att ta betalt för sin egen tid och kunskap är en viktig hållbarhetsfråga för alla som arbetar som konsulter.  Det gäller att hitta en balans som skapar värde både för kunden och konsulten. En balans som skapar möjlighet att ta ut en vettig lön utan att arbeta ihjäl sig.

I podden talar Maria Österåker, ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm, om att det finns tre perspektiv på prissättning man vanligtvis får läsa om: kostnadsbaserad, marknadsbaserad och kundbaserad prissättning. Dessutom har hon lagt till ytterligare ett perspektiv – självbaserad prissättning, vilket betyder att du själv måste tycka att det du gör är värt att ta betalt för för att kunna bli duktig på att ta betalt. Hon konstaterar också att det ju faktiskt går att prata med kunden om vad som är avgörande och intressant.

-Jag har ”do good – have fun” som grundläggande affärsprincip. Jag väljer alltid i första hand att arbeta med verksamheter som faktiskt vill något med sitt hållbarhetsarbete. Därför frågar jag alltid vad ambitionen är och vad de vill åstadkomma. Det säkerställer att jag slipper arbeta med någon som vill få fram något för syns skull, eller för att pliktskyldigt leva upp till lagkrav. För mig, som drivs av att göra skillnad, är det en viktig princip. Det har också direkt bäring på att det ska kännas roligt och inspirerande att jobba. Det blir också en kompass i prissättningen och gör att jag får energi av mina uppdrag vilket gör att jag också levererar bättre, säger Malin Thorsén.

Du kan läsa mer om innehållet och hitta länk för att lyssna till podden här på Vadvivet.se