Flicka som tar det lugnt i hängmattan

Inga semesterplaner – årets bästa sommartrend?

Publicerad: 26 juni, 2019

Hemester-trenden fortsätter växa.

En ny trend växer sig allt starkare. Det började förra sommaren, och är ännu tydligare i år. Efter hemester-trenden kommer att inte ha några planer alls. Och den psykologiska skillnaden mellan fragmentiserad tid och sammanhängande tid är stor. 

I en tillvaro där vardagen är full av full av möten, lämna, hämta och tider att hålla och anpassa sig till borde semestern få vara ett totalt avbräck. Ändå brukar det vara under ledigheten man ska trycka in allt som man inte hinner med annars. Då inte minst i form av sociala kontakter, besök och aktiviteter. Dessutom vill man ju hinna se och uppleva något annat – något som inte är vardag. Till och med den lata dagen på stranden blir en plan. Konsekvensen blir att semestern nästan blir lika upprutad och välplanerad som resten av året.

När man har mycket att hinna med brukar man göra situationen hanterbar genom att dela upp arbetet i mindre delar, både för att få struktur och för att se att man rör sig framåt genom arbetsbördan. Allt enligt principen ” elefanter ätes bäst en tugga i taget”. Men vad händer med vårt tidsbegrepp och den psykologiska upplevelsen när semestern är välplanerad vecka för vecka? Jo, faktiskt samma sak som under den hektiska vardagen. Att tiden blir uppdelad, fragmentiserad och därmed mer ”hanterbar”. Fast det kanske inte är exakt det man vill åt när man ska vara ledig. Eller?

Kanske hänger det ihop med det faktum att jag inte längre befinner mig i småbarnsskedet av livet, kanske är det förra årets varma sommar, kanske är det något annat. Men aldrig har jag väl mött så många människor som säger att de inte har några planer för semestern alls. Som säger att de bara ”ska vara”.

Den psykologiska effekten av det är något helt annat än när allt är planerat, planlagt och uppdelat. Istället blir ledigheten liksom ett hav av tid, obruten och till förfogande. Lite som när man var barn och hade ett helt sommarlov framför sig.

Det kan verka stressande för en själ som är uppe i varv efter en 10 månader lång arbetssäsong – att inte säkert veta att man lyckas maxa dessa hett efterlängtade och lediga dagar? Men tänk om det är just det som behövs? Att få ta dagen som den kommer, att kanske inte allt blir av men det blir bra ändå.

Att få hinna vila, reflektera över tillvaron och vad man vill hör nära ihop med hur vi mår, inte minst vår långsiktiga hälsa. Samtidigt är det en bristvara i vardagen för de flesta. Då är att planlägga för oplanerad tid kanske det smartaste draget vi kan göra. Och kanske är det att få hinna fundera tillsammans med sina nära och kära vad man vill och agera utifrån lust och läge utan att behöva anpassa sig till tider och annat den bästa semesterpresent vi kan ge oss själva. Oavsett hur det är med omfattningen av just dina planer, tillönskas du vilsamma dagar och rikligt med påfyllnad i energidepåerna.