Sex sätt att få ut det mesta av din Almedalsvecka

Publicerad: 13 juni, 2018

Här hittar du tips för att få ut det mesta av Almedalsveckan 2018

Det drar snart ihop sig till årets vecka i Almedalen och Visby. Förutom politikertalen på kvällarna finns det tusentals seminarier, debatter och aktiviteter att delta i. Visby kommer vara trångt och mängden med seminarier som erbjuds nära nog bedövande. Rätt utnyttjat kan det här bli årets bästa vecka för kompetensutveckling och omvärldsspan. Men hur i all sin dag hittar man i detta vimmel? Här kommer sex tips som hjälper dig att få ut det mesta av dina dagar.

Börja med att öppna den officiella programwebben och skapa ett konto på: http://program.almedalsveckan.info/?

1. Sök på företag och organisationer

Genom att söka på intressanta avsändare till olika seminarier kan du hitta en massa spännande teman och innehåll. Allt kanske inte passar just dig, men om inte annat får du en bild av vilka frågor som prioriteras. Du kan också hitta intressanta vinklar och rubriker som du inte själv hade kommit på att leta efter.

2. Sök på nyckelord och begrepp

I programmet finns också möjlighet att söka på nyckelord och begrepp utifrån teman som intresserar dig. Testa dig fram för att få en så bra träffbild som möjligt. På så sätt kan du hitta seminarier med nya intressanta avsändare som du annars hade missat.

3. Sök på personer

Ingen annan gång på året är det så lätt att träffa intressanta personer som du gärna vill ha kontakt med och som annars kan vara svåra att nå. Det kan vara en politiker, en VD, generaldirektör, en expert eller annan debattör. Genom att söka på namn i programfunktionen så kan du hitta seminarier och paneler som hen deltar i. Antingen för att helt enkelt gå dig och lyssna, eller för att skapa möjlighet att etablera en kontakt före eller efter seminariet.

4. Kliv utanför din vanliga box

I den stenhårda konkurrensen under Almedalsveckan finns det många högkvalitativa seminarier att gå på. Därför är det också ett bra tillfälle att vidga sina vyer lite och lyssna på sådant som kanske är lite utanför sina vanligaste ämnen – att omvärldsspana lite extra helt enkelt. Jag brukar använda veckan för att identifiera nya trender och frågor som är på uppsegling och som påverkar min intressesfär – direkt eller indirekt.

5. Skapa din egen programkalender

Sätt ihop ditt eget seminarieprogram antingen genom att spara alla seminarier som du är intresserad av i Almedalsveckan-appen, eller genom att exportera dem till din kalender. På vissa tider kan det vara tre-fyra seminarier samtidigt som du är intresserad av. Det kan ju vara så att du hamnar på ett seminarium som inte är riktigt det eller så bra som du tänkt dig, och då är det helt tillåtet att bara resa sig och gå. Då är det bra att ha sina andra alternativ sparade att snabbt förflytta sig till.

6. Ha sköna skor

Sist, men inte minst: Visbys gator är belagda med kullersten innanför murarna, och du kommer gå och stå från morgon till kväll. Då är sköna skor med bra sulor bra. Låt klackarna eller de tunna skinnsulorna stanna hemma.

Allt fram till punkt sex kan du göra innan du åker. På det sättet kommer du att vara väl förberedd och har en bra grund att följa – och inte minst improvisera utifrån. Det finns garanterat seminarier och annat som du absolut inte vill missa. Lycka till och ha riktigt bra dagar i Visby!